Opleidingen
Zoek je een opleiding op het gebied van effectief lees- en literatuuronderwijs en leesbevordering? Op deze pagina ontdek je opleidingen die direct toepasbaar zijn binnen jouw werksituatie.
De leesconsulent v(mb)o | Bibliotheekcampus
Leesmediaconsulenten en mediathecarissen
Hoe krijg je jongeren aan het lezen? Welke initiatieven, nationale campagnes en werkvormen kun je in het voortgezet onderwijs inzetten binnen je leesbevorderingsbeleid? Wat is je rol als leesmediaconsulent ten aanzien van netwerk, beleid en de praktijk van het onderwijs? Hoe kun je invulling geven aan de bouwstenen van de Bibliotheek op school? En welke titels kun je leerlingen aanraden? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen krijg je in deze training. Ontdek hoe je je expertise voor v(mb)o-scholen kunt versterken.
Basisopleiding Bibliotheekmedewerker – Leesbevordering & (Digitale) geletterdheid | GO Opleidingen
Bibliotheekmedewerkers en leesmediaconsulenten
Als medewerker in de Bibliotheek en als leesmediaconsulent is het je belangrijkste taak om het lezen en mediawijsheid te stimuleren. GO ondersteunt met incompany-trajecten gericht op leesbevordering, mediawijsheid en digitale vaardigheden. Tijdens zes interactieve sessies ontwikkel je inzichten in hoe bibliotheekvoorzieningen en digitale middelen effectief kunnen worden ingezet ter versterking van het leesonderwijs. Er is aandacht voor het begeleiden van leerlingen in het vinden van passende leesmaterialen en in het kritisch omgaan met digitale informatie. Aan het einde weet je beter hoe je je als professional kunt positioneren om positieve impact te hebben op het leesbeleid van een school.
De Schoolbibliotheek in het Voortgezet Onderwijs | NBD Biblion
Leraren, mediathecarissen en leesmediaconsulenten
In deze korte opleiding vergroot je je kennis over mediatheekbeheer, interne en externe samenwerkingspartners, collectiebeheer en collectievorming. Hoe komt het dat schoolcollecties verschillen? En wat komt er praktisch kijken bij het creëren van een eigen collectie? Tijdens vier bijeenkomsten ga je onder andere in gesprek met experts en collega’s van andere schoolbibliotheken om zo je kennis te vergroten.
Master Jeugdliteratuur | Universiteit Tilburg
(Toekomstige) leraren, en leesmediaconsulenten
Een master voor wie gepassioneerd is over kinder- en jeugdliteratuur en zich graag verdiept in de impact ervan op jonge lezers en voor wie graag onderzoek doet naar hoe verhalen bijdragen aan taalontwikkeling, identiteitsvorming en leesmotivatie. De Master Jeugdliteratuur aan de Universiteit Tilburg is een unicum in Nederland en als enige volledig toegespitst op dit onderwerp. De opleiding combineert literatuurwetenschap met pedagogische en didactische inzichten, zodat je je zowel theoretisch als praktisch ontwikkelt. Een ideale opleiding voor wie zich wil specialiseren in de wereld van jeugdliteratuur.
Taalcoördinator vo | Diverse opleiders
(Toekomstige) leraren, en leesmediaconsulenten
In de opleiding tot taalcoördinator voortgezet onderwijs ontwikkel je kennis en vaardigheden om effectief taalbeleid te implementeren en de taalontwikkeling van leerlingen te bevorderen. Je leert hoe je een goede lees- en taalomgeving creëert, collega’s coacht en praktische interventies inzet. De praktijkgerichte opleiding is geschikt voor leraren die een bredere rol willen vervullen binnen hun school en die bij willen dragen aan beter taalonderwijs. Na afronding heb je de expertise om taalontwikkeling schoolbreed te stimuleren en het taalbewustzijn binnen je team te vergroten.
Je kunt opleidingen tot Taalcoördinator volgen bij: