Wat is de relatie tussen leesbevordering en literatuuronderwijs?

Verbinding leesbevordering en literatuuronderwijs 

Leesbevordering en literatuuronderwijs zijn nauw verbonden en versterken elkaar. Als je met leesbevordering bezig bent, kunnen daar literaire boeken bij zitten, en literatuuronderwijs kan het leesplezier aanwakkeren. Als leerlingen boeken lezen uit de zone van hun naaste ontwikkeling, vergroot dit de kans dat ze hun literaire competentie ontwikkelen en hun leesplezier behouden en vergroten. De kans op afhaken, omdat de boeken te moeilijk of complex zijn of niet passen bij hun voorkeuren, is dan veel kleiner. 

Leesbevordering is gericht op het creëren van een rijke, positieve leesomgeving en tracht ervoor te zorgen dat leerlingen meer plezier beleven aan het lezen. Het doel is om leerlingen te motiveren om regelmatig te lezen en interesse voor boeken te ontwikkelen. Een rijke leesomgeving is in de nieuwe kerndoelen voor Nederlands een aanbodsdoel. 

Literatuuronderwijs behoort tot de formele opdracht van een school, omdat het gebonden is aan kerndoelen voor de onderbouw en eindtermen voor de bovenbouw. Literatuuronderwijs is gericht op het onderwijzen van literaire vaardigheden, waarbij nadruk ligt op het begrijpen van literaire middelen, zoals stijlfiguren, thema’s, chronologie, de reflectie op en interpretatie van teksten en het ontwikkelen van kritisch denken.  

Drie leerlingen in gang met schrijversportretten
icon-tip
Meer informatie over de relatie tussen leesplezier en literatuuronderwijs lees je in het artikel ‘Literaire competentie en leesplezier staan in literatuuronderwijs voorop’ van Leesmonitor (2025). 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl