Werken aan leesvaardigheid
Goed kunnen lezen is noodzakelijk om jezelf en de wereld te begrijpen. Lezen hangt bovendien sterk samen met schrijven, spreken, kijken en luisteren. Het is een fundament voor taalonderwijs en een cruciale vaardigheid voor de gehele schoolcarrière.
Hier vind je de uitgangspunten over werken aan leesvaardigheid,
opgesteld op basis van wetenschappelijke bronnen.
Tekstbegrip in een notendop
Een tekst begrijpen is een complex proces waarin veel kennis en vaardigheden samenkomen. Hoe verloopt dit proces bij lerende en ervaren lezers? En welke vaardigheden heb je nodig om een tekst te begrijpen?
Effectief leesonderwijs in de praktijk
Een integrale aanpak – waarbij je lezen, schrijven, spreken, kijken en luisteren aan elkaar koppelt – is een belangrijk kenmerk van effectief leesonderwijs. Hoe kun je dit vormgeven? En hoe kun je daarbij leerlingen met leesproblemen ondersteunen?
Leesvaardigheid in een digitale wereld
Leerlingen komen voortdurend online teksten tegen. Hoe verschilt digitaal lezen van lezen op papier? En hoe leer je leerlingen om digitaal leesvaardig te worden?
Meertaligheid en leesvaardigheid
Lezen helpt meertalige leerlingen om hun leesvaardigheid in het Nederlands te versterken. Daarbij is het belangrijk om juist de rijkdom die meertaligheid biedt te benutten. Wat houdt dit in? En hoe kun je deze leerlingen het best ondersteunen?