Hoe werk je aan leesmotivatie in de klas?
Motiverende werkvormen
Er zijn verschillende activiteiten die je met je leerlingen kunt doen om hun leesmotivatie aan te wakkeren. Denk aan vrij lezen, boekpromotie, voorlezen, praten over boeken en creatief schrijven. Met deze activiteiten kun je ook werken aan de literaire ontwikkeling.
Begeleid vrij lezen
Zelfstandig lezen uit een zelfgekozen boek, vaak op een vast moment: dat is het uitgangspunt van (begeleid) vrij lezen. Deze werkvorm vergroot de leesfrequentie en leesvaardigheid van leerlingen. Leerlingen die in de les tijd krijgen voor vrij lezen, lezen gemiddeld vaker en beter.
De effecten zijn het sterkst als de leraar de activiteit goed begeleidt. Vooral zwakkere lezers hebben jouw ondersteuning nodig. Je kunt leerlingen op weg helpen door een goede boekenselectie te maken die aansluit bij hun leesniveau. Leerlingen kiezen uit deze voorgeselecteerde titels vervolgens zelf een boek dat hen aanspreekt. Dit voorkomt onzekerheid, frustratie en negatieve leeservaringen.
Boekpromotie
Door specifieke titels bij leerlingen onder de aandacht te brengen, help je hen ook bij het kiezen van een aansprekend, passend boek. Boekentips geven werkt aanstekelijk: laat het boek zien, vertel er kort iets over en lees een pakkend fragment voor. Je kunt leerlingen ook onderling informatie laten uitwisselen over hun gelezen boeken, en hen elkaar boeken laten aanraden.

Het is prettig als leerlingen de aanbevolen boeken direct kunnen lenen in de mediatheek. Om goed over de boeken te kunnen vertellen, is het daarnaast belangrijk dat je zelf regelmatig (jeugd)literatuur leest en bijhoudt welke nieuwe (jeugd)boeken er verschijnen. De leerlingen van een leraar die belang hecht aan lezen en die zelf veel leest, lezen gemiddeld genomen vaker en beter.
Voorlezen
Leerlingen zijn nooit te oud om te worden voorgelezen. Door voor te lezen help je hen om het plezier van lezen te (her)ontdekken en om erachter te komen wat voor soort verhalen ze mooi en aansprekend vinden. Wanneer je uit een boek voorleest, kun je leerlingen verleiden om zelfstandig verder te lezen.
Ook kun je door voorlezen de horizon van leerlingen verbreden en ze kennis laten maken met boeken en verhalen die ze uit zichzelf niet zo snel zouden kiezen. Met boeken die qua leesniveau nog te moeilijk zijn voor hen om zelfstandig te lezen, kun je leerlingen bovendien in aanraking brengen met een rijk taalaanbod en onbekende woorden.
Juist als leerlingen moeite hebben met lezen, kan het ondertussen luisteren naar het boek helpen om hun tekstbegrip te vergroten. Als voorlezer kun je leerlingen actief helpen om de tekst beter te begrijpen. Denk daarbij aan je intonatie, of aan het uitleggen van de betekenis van moeilijke woorden.
Praten over boeken
Na het (voor)lezen van een boek kun je hier met leerlingen over in gesprek gaan. Boekgesprekken vergroten hun betrokkenheid bij en hun begrip van de tekst.
Leerlingen profiteren vooral van boekgesprekken die open en wederkerig zijn en als leraar en leerlingen samen de betekenis van de tekst construeren en ideeën uitwisselen over de tekst. Gesprekken die te gesloten zijn, waarbij de leraar te veel stuurt en antwoorden beoordeelt op correctheid, werken averechts.
Creatief schrijven
Jongeren behoren tot de leeftijdsgroep die het minste leest, maar het meeste schrijft. Interesse in creatief schrijven kan een mooi aanknopingspunt zijn voor (latere) leesmotivatie. Om goed te leren schrijven, helpt het immers als je ook veel leest. Onderzoek laat zien dat creatief schrijven de betrokkenheid van leerlingen bij het lezen van literaire teksten vergroot.
Het loont dan ook om het lees- en schrijfonderwijs te integreren. Schrijven kan de taalvaardigheid en geletterdheid van leerlingen vergroten, wat lezen vervolgens ook weer makkelijker en leuker maakt.