Hoe kunnen school en ouders/verzorgers samen bijdragen aan de leesontwikkeling?

Samen verantwoordelijk 

Ouders/verzorgers en school zijn samen verantwoordelijk voor de leerontwikkeling van jongeren, ieder vanuit een eigen rol. Dat geldt ook voor de lees- en literaire ontwikkeling. Als het school en ouders/verzorgers lukt om samen te werken, draagt dit positief bij aan de schoolprestaties en het welzijn van het kind. 

Kind op bed

Contact tussen ouders/verzorgers en leraren 

Als leraar kun je ouderbetrokkenheid stimuleren door regelmatig contact met ouders/verzorgers te hebben. Jullie kunnen elkaar informeren, adviseren, inspireren en ondersteunen bij de opvoeding van en het onderwijs aan hun kind. 

Je kunt de volgende contactmomenten inzetten om ouders/verzorgers te betrekken bij de leesontwikkeling en het leesonderwijs van hun kind:  

  • Open dagen voor nieuwe leerlingen. Als school krijg je op een open dag de kans om je te profileren als leesschool en hierover met ouders/verzorgers in gesprek te gaan.  
  • Startgesprekken aan het begin van het schooljaar tussen leerling, mentor en ouders/verzorgers. Hierin kun je wederzijdse verwachtingen uitspreken en afspraken maken over hoe het contact verloopt, afgestemd op elkaars behoefte en die van de leerling. 
  • Periodieke ouderavonden waarbij er gesprekken plaatsvinden tussen mentor of vakleraar, ouders/verzorgers en de leerling. Op zo’n moment kun je onder andere bespreken welke boeken het kind op school leest, hoe je de leesmotivatie van het kind ziet en hoe de leesvaardigheid zich ontwikkelt.  
  • Thema-avonden over het lees- en literatuuronderwijs op school. Tijdens zo’n avond kun je met ouders/verzorgers in gesprek gaan over waarom een goede leesvaardigheid en regelmatig lezen belangrijk zijn voor de leerontwikkeling van hun kind. 
  • Een nieuwsbrief vanuit school met boekentips voor ouders/verzorgers. Zo kun je hen inspiratie bieden over leesmateriaal dat ze voor hun kinderen in huis kunnen halen. 

Verschillen tussen ouders 

Het betrekken van en samenwerken met ouders/verzorgers vraagt, vanwege de grote verschillen tussen gezinnen, om maatwerk. Sommige ouders/verzorgers zijn sterk gericht op de ontwikkeling van hun kind en zoeken zelf contact met de school, anderen zijn moeilijker te bereiken door bijvoorbeeld ziekte, geldzorgen of weinig vertrouwen in eigen kunnen. Het is goed om als school de thuissituatie van leerlingen te kennen en oog te hebben voor verschillen tussen ouders/verzorgers. Zo kun je ondersteuning bieden die zowel bij de ouders/verzorgers als de leerling past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitlenen van boeken aan leerlingen waar thuis minder tot geen aanbod is.  

Vastleggen in beleid 

De samenwerking met ouders/verzorgers rondom de lees- en literaire ontwikkeling van hun kinderen vraagt om een heldere visie en planmatige aanpak van schoolleiding en leraren. Deze aanpak, die vastgelegd is in het (lees)beleidsplan, versterkt het leren op school en thuis en daarmee de lees- en literaire ontwikkeling en leesmotivatie van leerlingen.  

icon-tip
Lees meer over interventies die vo-scholen kunnen inzetten om ouders/verzorgers te betrekken bij leesbevordering in het artikel Met welke interventies kan een school ouders van eerstejaars leerlingen in het vmbo meer actief betrekken bij leesbevordering van hun kinderen?’ van Kennisrotonde.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl