Wat is een rijke leesomgeving?

Een school waar lezen op de kaart staat

In een rijke leesomgeving zijn jongeren omringd door boeken die voor hen aantrekkelijk zijn en die aansluiten bij hun interesses en leescompetentie. Daarnaast zijn er volwassenen die de jongeren ondersteunen en begeleiden in hun (literaire) leesontwikkeling.

Op een school met een rijke leesomgeving kun je aan alles merken dat lezen op de kaart staat. Je merkt het onder andere aan:

  • de inrichting van de school en de klaslokalen,
  • het schoolbeleid,
  • de leraren als rolmodel,
  • de lessen.

Een rijke leesomgeving wordt ingericht door alle leraren en voor alle leerlingen, ongeacht leesproblemen of andersoortige problematiek. 

Posters aan een muur

De inrichting

Op een school met een rijke leesomgeving is een mediatheek aanwezig inclusief een professionele mediathecaris. De mediatheek is een aantrekkelijke, rustige omgeving waar leerlingen ontspannen kunnen lezen. De mediatheek bevat een aantrekkelijke collectie fictie, non-fictie en tijdschriften voor alle vakken waar leerlingen zelf uit mogen kiezen, zodat ze in aanraking komen met uitdagende, rijke teksten en een divers en actueel aanbod van literatuur. Elders in de school zijn ook prettige plekken waar leerlingen kunnen lezen. Er hangen (poëzie)posters en affiches van leescampagnes in de gangen en de klassen en er liggen leesmaterialen in alle lokalen. 

Het schoolbeleid 

Een school met een rijke leesomgeving heeft een vakoverstijgende visie op effectief lees- en literatuuronderwijs en leesbevordering en heeft dat vastgelegd in het taal- en leesbeleid. Daarin is ook aandacht voor verschillende talen en taalvariëteiten van leerlingen. De schoolleiding zorgt in samenspraak met de werkgroep taal- en leesbeleid en de sectie Nederlands dat er activiteiten op het rooster staan, die bijdragen aan een rijke leesbeleving en voor een vaste leesroutine zorgen. Voorbeelden hiervan zijn vrij lezen, culturele activiteiten en auteursbezoeken.

Leraren als rolmodel 

De leraren en de schoolleiding op een school met een rijke leesomgeving laten merken en zien dat ze zelf ook regelmatig lezen. Ze praten in de les over wat ze lezen, bijvoorbeeld tijdens leesclubs of schoolbreed vrij lezen. Elke leraar is een rolmodel voor de leerlingen en op die manier ook een leesbevorderaar.

De lessen 

In de lessen op een school met een rijke leesomgeving stimuleren de leraren de leesmotivatie van leerlingen. Ze laten hen in aanraking komen met authentieke, vakoverstijgende, thematische boeken en zorgen voor activiteiten die bijdragen aan een rijke leesbeleving: voorlezen, vrij lezen en praten over boeken. Ook hebben ze aandacht voor verschillende talen en taalvariëteiten van leerlingen.

icon-tip
Op het Segbroek College in Den Haag zijn de leraren Nederlands ‘Boekendokters’ en hangen er door de hele school posters met de favoriete boeken van leraren. Wil je hier meer over weten? Op inspiratiescholen.nl vind je een beschrijving van deze leesaanpak.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl