Hoe kun je minder vaardige lezers ondersteunen? 

Extra begeleiding voor minder vaardige lezers

Voor vaardige lezers is een rijke tekst met lange zinnen en nieuwe woorden geen probleem. Bij lastige passages passen ze (onbewust) leesstrategieën toe, bijvoorbeeld het afleiden van de betekenis van onbekende woorden uit de context. Dankzij voldoende achtergrondkennis kunnen ze de tekstinhoud verbinden aan wat ze al weten en daar zo betekenis aan geven.

Leerlingen in gesprek op trap

Om rijke teksten toegankelijk te maken voor lezers met minder (taal)kennis en leeservaring, is extra begeleiding nodig. In het algemeen profiteren minder vaardige lezers ervan wanneer je:

  • Actief achtergrondkennis aanbrengt door het voorlezen van een boek of een andere tekst of het laten zien van een afbeelding of video over het thema;
  • Een gezamenlijk te lezen tekst inleidt door onbekende woorden uit de tekst alvast uit te lichten (pre-teachen);
  • Rijke boeken en teksten aanbiedt op verschillende niveaus bij vrij lezen;
  • Extra leestijd biedt;
  • Een tekst herhaald voorleest;
  • Voordoet hoe je tot begrip komt (modeling; hardop denkend de tekst voorlezen);
  • Passende (lees)ondersteuning biedt, zolang de leerling die nodig heeft om op eigen kracht verder te komen (scaffolding).

Hoewel minder vaardige lezers (meer) begeleiding nodig hebben, leren ze veel meer van het lezen van rijke teksten dan van vereenvoudigde teksten. De samenhangende, heldere structuur van de rijke teksten biedt juist deze lezers de nodige houvast.

icon-tip
In paragraaf 3.4 ‘Leerlingen ondersteunen’ uit Rijke taal (v)mbo van Erna van Koeven en Anneke Smits (2023) kun je meer lezen over het ondersteunen van leerlingen die moeite hebben met lezen en taal.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl