Wat verstaan we onder meertaligheid? 

Elke leerling een meertalige leerling

Iedere leerling is in zekere zin meertalig: vrijwel iedereen beheerst diverse taalvariëteiten en schakelt daartussen afhankelijk van het doel, de gesprekspartner en de context. Of het nu gaat om standaardtaal, dialect, straattaal of chattaal, mensen gebruiken verschillende vormen van taal om zich uit te drukken en de ander te begrijpen. Het hoort bij taalvaardigheid om te weten wanneer en tegenover wie je welke taalvorm gebruikt. 

Leerlingen lezen in klaslokaal

Meertaligheid is dan ook geen belemmering, maar biedt leerlingen kansen bij het leren van een andere taal en nieuwe leerinhouden. Kennis en vaardigheden die ze opgedaan hebben in de ene taal, kunnen ze immers gebruiken in een andere taal.

Steeds meer jongeren hebben een diverse talige achtergrond; elke school in Nederland heeft meertalige leerlingen. Sommigen spreken thuis een andere taal, al dan niet naast het Nederlands, anderen zijn opgegroeid met een streektaal of gebruiken dagelijks sociolecten zoals straattaal. Op school leren leerlingen bovendien nieuwe talen, zoals Engels, Frans, Spaans of Duits en steeds meer scholen bieden meertalig onderwijs.

Toch is ons onderwijs nog erg gericht op een eentalig perspectief. Dit terwijl een gewone schooldag talloze momenten biedt waarop leerlingen schakelen tussen talen en taalvariëteiten en hun kennis en vaardigheden in een taal ondersteunend zijn bij het leren. Juist daarom is school de plek om die meertalige context te waarderen en te benutten. Het is de taak van alle leraren om deze talenrijkdom als kracht in te zetten. Zo krijgen leerlingen, ongeacht hun talige of culturele achtergrond, de kans zich te ontwikkelen tot sociale, taalvaardige en kritische burgers.

icon-tip
Het thema Meertaligheid op de website Onderwijskennis (2024) bespreekt niet alleen wat meertaligheid inhoudt, maar geeft ook verschillende inspirerende voorbeelden om meertaligheid in de lessen te benutten.
icon-tip
Wil je weten welke kansen lezen meertalige leerlingen biedt? Lees dan verder bij de bouwsteen Werken aan leesvaardigheid op deze website.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl