Wat is het belang van meertaligheid in het onderwijs?

Persoonsvorming: meertaligheid als sleutel tot zelfvertrouwen

Het waarderen van de verschillende talen en taalvariëteiten die leerlingen spreken, is essentieel voor hun persoonlijke ontwikkeling. Wanneer leerlingen zich erkend voelen in hun taal, nemen hun zelfvertrouwen en motivatie toe, wat zich vertaalt in betere leer- en leesresultaten. 

Leerlingen schudden elkaar de hand


Daarnaast draagt een meertalige benadering bij aan een gevoel van veiligheid in de klas. Wanneer je meer talen structureel benut, voelen leerlingen zich gezien en gewaardeerd, wat de sfeer van begrip en inclusiviteit versterkt. Ook voor de identiteitsontwikkeling van leerlingen is het belangrijk dat er op school aandacht is voor thuistalen. Taal is immers verbonden met je cultuur en identiteit.

Socialisatie: meertaligheid als sleutel tot groepsvorming

Meertaligheid speelt ook een rol in de sociale integratie van leerlingen. Door meertaligheid te waarderen, zichtbaar te maken in de school en talen te vergelijken, beseffen leerlingen dat meertaligheid hoort bij een pluriforme samenleving. Bovendien werken ze zo aan hun taalbewustzijn en krijgen zij inzicht in de eigen meertaligheid en die van anderen. Leerlingen worden zich bewust van andere culturen en tradities en kunnen een positieve houding ontwikkelen tegenover andere talen en culturen. Zo kan een meertalige benadering de groepsvorming en sociale binding tussen leerlingen versterken.

Kwalificatie: meertaligheid als sleutel tot taal- en kennisontwikkeling

Meertaligheid geldt nog te vaak als een belemmering, terwijl onderzoek duidelijk maakt dat het juist een kracht is die bijdraagt aan de taal- en kennisontwikkeling. Taal, denken en leren zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het brein van een meertalige leerling zijn talen namelijk niet van elkaar gescheiden, maar juist met elkaar verbonden. Kennis en vaardigheden uit de ene taal kun je inzetten in een andere taal. De leerling maakt gebruik van al deze talige bronnen om betekenis te construeren. Dit betekent dat wanneer leerlingen hun thuistaal mogen inzetten, ze sneller complexe begrippen beheersen en verbanden kunnen leggen. Hierdoor ontstaat een dieper begrip. Wanneer een leerling bijvoorbeeld bij vakken als zorg en welzijn of economie een tekst leest met onbekende Nederlandstalige begrippen, kan de thuistaal een brug slaan. Dit vergroot het tekstbegrip en ondersteunt de ontwikkeling van de Nederlandse taalvaardigheid, wat een positief effect heeft op kennisverwerving. 

icon-tip
Wil je meer weten over het belang van meertaligheid op school? Lees dan de literatuurstudie Meertalige leerlingen ondersteunen in het leesonderwijs  van Eveline Wouters, Marian van Popta, Suzanne Dekker en Jantien Smit (Stichting Lezen, 2024). De publicatie bevat praktische lesaanpakken die gericht zijn op het po, maar in het vo ook bruikbaar zijn.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl