Wat zijn vakinhoudelijke, kennisrijke en vakoverstijgende thema’s?

Kenmerken

Vakinhoudelijke thema’s zijn gerelateerd aan de specifieke leerdoelen en onderwerpen van een bepaald vak. Denk bijvoorbeeld aan ‘evolutie’ of ‘de Sovjet-Unie’. Dit soort vakinhoudelijke thema’s kunnen uitgroeien tot een kennisrijk thema. Bij een kennisrijk thema gaat het om een diepgaande verkenning van een onderwerp binnen een vak. Het biedt ruimte voor context, verschillende perspectieven en achtergrondinformatie. Bij het thema ‘evolutie’ leren leerlingen bijvoorbeeld niet alleen feiten, maar maken ze ook kennis met verschillende wetenschappelijke verklaringen en maatschappelijke implicaties.

Leerlingen lezen boek in lokaal

De mogelijkheid om een thema vanuit verschillende invalshoeken te verkennen, maakt het leren relevanter en biedt leerlingen de kans om hun kennis in verschillende contexten toe te passen. Dit bevordert kritisch denken en versterkt het vermogen om verbanden te leggen tussen verschillende concepten. Dergelijke thema’s maken het leren bovendien betekenisvoller, omdat ze vaak aansluiten bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Dit helpt leerlingen om nieuwe informatie te plaatsen binnen een bredere context, wat hun begrip verdiept. Zo creëer je ook kansen om vakinhoudelijke kennis duurzaam te verankeren.

Vakoverstijgende thema’s verbinden inhouden uit diverse vakken, zoals geschiedenis, economie en de natuurwetenschappen, en bieden leerlingen de kans om verbanden te leggen tussen disciplines. Door vakinhoudelijke kennis te koppelen aan bredere concepten en maatschappelijke contexten, ondersteun je leerlingen bij het integreren en toepassen van kennis in verschillende situaties. Voorbeelden van vakoverstijgende thema’s, zijn ‘conflicten’ of ‘wetenschappelijke en technische innovaties’. Door dit thema binnen meer vakken te behandelen, ontstaat een samenhangend leerproces waarin leerlingen niet alleen vakinhoudelijke kennis opdoen, maar ook kennis en inzichten uit verschillende vakken gaan combineren. Het herhaald tegenkomen van thema’s in verschillende vakken biedt leerlingen veel kansen voor verdieping en versterkt hun begrip van de materie.

Vakinhoudelijke, kennisrijke thema’s – al dan niet vakoverstijgend – bieden bij alle vakken veel mogelijkheden voor taalactiviteiten. Denk aan het lezen en bespreken van teksten, schrijven over vakinhouden en onderzoeksopdrachten. Deze activiteiten stimuleren de taalvaardigheid van leerlingen.

Leerdoelen en kennisrijke thema’s

Bij het thematisch werken is het belangrijk om duidelijke leerdoelen te formuleren. Deze bieden structuur en houvast voor zowel de leerlingen als de leraar. Met een goed thema kun je vanuit verschillende leerdoelen werken, zoals het ontwikkelen van leesvaardigheid, het versterken van argumentatieve vaardigheden en het vergroten van inhoudelijke kennis over het thema zelf. Bij het thema ‘klimaatverandering’ kunnen leerlingen bijvoorbeeld leren over de oorzaken en gevolgen van het probleem en tegelijkertijd hoe ze een onderbouwde mening over dit onderwerp kunnen geven, ondersteund met feiten en argumenten uit diverse bronnen.

icon-tip
Wil je weten hoe jouw school vanuit leerdoelen met kennisrijke, vakoverstijgende thema’s kan werken? Bekijk dan de publicatie Leerdoelgericht en thematisch onderwijs  van SLO (2024).
icon-tip
Wil je meer informatie over het werken met een kennisrijk en vakoverstijgend thema? Lees dan verder bij de vraag: Hoe kun je werken met een kennisrijk en vakoverstijgend thema? op deze website.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang de nieuwsbrief van lezeninhetvo.nl