Hoe kun je werken met een kennisrijk en vakoverstijgend thema?
Op weg naar een rijke taal- en vakcontext
De samenwerking tussen vakken biedt veel kansen voor de kennisopbouw en taalontwikkeling van leerlingen. Als dat in de praktijk niet haalbaar is, kun je ook binnen je eigen vak een kennisrijk thema ontwikkelen. De volgende drie stappen helpen je bij het kiezen en opzetten van een rijk thema:

1. Kies een betekenisvol thema met diepgang
Een rijk thema heeft voldoende gelaagdheid om verschillende onderwerpen en vragen te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als ‘duurzaamheid’, ‘identiteit’ of ‘innovatie’. Een goed thema:
- sluit aan bij de leefwereld en interesses van leerlingen,
- heeft een duidelijke link met belangrijke vakinhoudelijke doelen,
- biedt ruimte voor verdieping en verschillende perspectieven.
2. Geef het thema richting met kernvragen en leerdoelen
Dit helpt om expliciet te maken wat je met het thema wilt bereiken. Goede kernvragen prikkelen de nieuwsgierigheid en stimuleren leerlingen om verbanden te leggen. Deze vragen zijn open, uitdagend en stimuleren kritisch denken. Leerdoelen geven vervolgens richting aan de kennis en vaardigheden die leerlingen moeten ontwikkelen, bijvoorbeeld:
- Hoe kunnen we onze school duurzamer maken?
Doel: Leerlingen kunnen de impact van dagelijkse keuzes op het milieu beschrijven en formuleren hoe deze keuzes te veranderen zijn om duurzamer te worden. - Wat maakt een verhaal krachtig?
Doel: Leerlingen kunnen de elementen van een krachtig verhaal herkennen en toepassen in hun eigen schrijfwerk. - Hoe veranderen uitvindingen ons dagelijks leven?
Doel: Leerlingen kunnen uitleggen hoe technologische vooruitgangen onze manier van leven beïnvloeden en reflecteren op de voor- en nadelen van nieuwe uitvindingen.
3. Ontwerp gevarieerde leeractiviteiten
Een rijk thema vraagt om afwisselende werkvormen die rekening houden met diverse interesses. Denk aan:
- Onderzoeksopdrachten waarin leerlingen zelf informatie verzamelen en analyseren
- Creatieve opdrachten, zoals het maken van een presentatie, video of tijdlijn
- Samenwerkingsactiviteiten waarin leerlingen kennis delen en bespreken
Door een weloverwogen keuze van thema, sterke kernvragen en gevarieerde activiteiten geef je leerlingen een rijke basis voor kennisopbouw en taalontwikkeling, zonder dat samenwerking tussen vakken een vereiste is.
Ruimte in het PTA voor vakoverstijgend onderwijs
Leraren hebben binnen het schoolexamen meer mogelijkheden dan vaak wordt gedacht om vakoverstijgend onderwijs te integreren. Volgens de Wet voortgezet onderwijs 2020 mogen scholen eigen keuzes maken bij het vaststellen van de inhoud en vorm van toetsen binnen het schoolexamen. Dit betekent dat je als school of vaksectie opdrachten die voortkomen uit rijke, vakoverstijgende thema’s kunt opnemen in het Programma voor Toetsing en Afsluiting (PTA) van diverse vakken.
Zo maak je ruimte voor vakoverstijgende thema’s in het PTA:
- Eén opdracht, meerdere vakken
Een eindopdracht voor een vakoverstijgend project (zoals een presentatie of onderzoeksverslag) is vanuit de diverse betrokken vakken te beoordelen. Elk vak kan daarbij eigen beoordelingscriteria hanteren, afgestemd op de eindtermen binnen dat vak. - Focus op samenhang
Bij het kiezen van thema’s kun je rekening houden met de eindtermen van verschillende vakken. Zo kan een thema als ‘klimaatverandering’ vakinhoudelijk betekenisvol zijn voor aardrijkskunde, biologie en economie, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan taalvaardigheid en onderzoeksvaardigheden. - Herkenbaarheid in het PTA
De wet vraagt scholen om helder en herleidbaar aan te geven hoe onderdelen van het schoolexamen bijdragen aan de examinering van verplichte examenstof. Maak daarom in je PTA expliciet zichtbaar welke onderdelen van een vakoverstijgende opdracht aansluiten bij de eindtermen van jouw vak.
Door deze aanpak zijn vakoverstijgende thema’s geen extra belasting, maar een waardevolle manier om gelijktijdig binnen verschillende vakken te werken aan inhoudelijke doelen. Dit biedt leerlingen een rijkere leerervaring én het helpt je efficiënter om te gaan met onderwijstijd.