Hoe versterken vakinhoud en taal- en leesvaardigheid elkaar?
Taalgericht vakonderwijs
Vakinhoudelijke kennis versterkt de taalvaardigheid van leerlingen. Dit komt doordat deze kennis contexten biedt waarbinnen je leerlingen vaktaal kunnen toepassen. Ze kunnen zodoende specifieke termen en concepten begrijpen, ze dieper verwerken, en gaan gebruiken in gesprekken en geschreven teksten. Daarnaast helpt kennis van vaktaal en concepten leerlingen om teksten sneller en beter te begrijpen.

Kortom, kennis en taal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Taalgericht vakonderwijs richt zich op het gelijktijdig ontwikkelen van allebei. Het ondersteunt leerlingen bij het verwerven van vakkennis door expliciet aandacht te besteden aan de taal die men bij dat vak gebruikt. Zo kunnen leerlingen de vakinhoud beter begrijpen en toepassen.
Taalgericht vakonderwijs is gebaseerd op drie pijlers:
- Rijke context: het aanbieden van lesstof binnen een betekenisvolle en rijke context, zodat deze aansluit bij de voorkennis en ervaringen van leerlingen. Dit maakt de leerstof toegankelijker en relevanter.
- Interactie: het creëren van interactieve leersituaties waarin je leerlingen stimuleert om actief deel te nemen en taal te gebruiken. Via samenwerking en discussie verdiepen ze hun begrip en ontwikkelen ze hun taalvaardigheid.
- Taalsteun: het bieden van gerichte ondersteuning bij het gebruik van school- en vaktaal. Dit omvat expliciete instructie, modeling, het aanbieden van hulpmiddelen zoals stappenplannen en het geven van feedback, zodat leerlingen de benodigde taalvaardigheden ontwikkelen om de vakinhoud te begrijpen en te verwoorden.